Verbonden schrift en blokschrift

Schrijven leer je voor jezelf. Als leerkracht kiest u daarom bij Pennenstreken zelf of uw leerlingen werken met het verbonden schrift of met het blokschrift. En op elk gewenst moment kan overgestapt worden. Er is geen beste keuze tussen verbonden schrift en blokschrift, dus hoe kiest u? Wat zijn de kenmerken en de voor- en nadelen van het verbonden schrift en het blokschrift?

Waarom het verbonden schrift?

Verbonden schrift kent een lange traditie. In de tijd van de kroontjespen was verbonden schrift de beste keuze. De pen hoefde minder vaak van het papier en het resultaat was mooier. Sindsdien wordt verbonden schrift gezien als de meest effectieve manier van schrijven en leren kinderen al decennialang in verbonden schrift schrijven. Veel mensen zijn van mening dat de schrijfsnelheid bij verbonden schrift hoger is dan bij blokschrift. Nog steeds leren de meeste kinderen in Nederland verbonden schrijven.

Waarom het blokschrift?

Er zijn altijd kinderen die moeite hebben met het aanleren van het verbonden schrift. Daarom biedt Pennenstreken voor uw leerlingen vanaf groep 3 ook het blokschrift aan. U kunt leerlingen dus laten kiezen wat het beste bij hen past. Deze keuze kunt u samen met de leerlingen op elk moment van de basisschooltijd maken. De inhoud van de schrijfboeken verbonden schrift en van de schrijfboeken blokschrift sluiten naadloos op elkaar aan. U kunt dus bij Pennenstreken elk kind een schrijfboek op maat aanbieden.

Voor- en nadelen verbonden schrift

+ woordbeeld is door verbindingen goed
+ schrijfsnelheid kan hoger zijn dan bij blokschrift
- voor kinderen met een slechte motoriek is het lastig om een goed leesbaar handschrift te ontwikkelen

Naar de bladerversie schrijfboek lopend schrift

Naar de bladerversie schrijfboek lopend schrift

Voor- en nadelen blokschrift

+ grote overeenkomst tussen leesletters en schrijfletters
+ eenvoudiger en in minder tijd aan te leren, omdat er geen verbindingen geleerd hoeven te worden
- er moet extra aandacht worden besteed aan het goed spatiƫren van letters in een woord en woorden in een zin om goede woordbeelden te krijgen

Naar de bladerversie schrijfboek blokschrift

Naar de bladerversie schrijfboek blokschrift

Mogelijke keuzes bij Pennenstreken

  1. U kiest voor verbonden schrift.
  2. U kiest voor de meerderheid van de klas voor verbonden schrift. Voor een enkele leerling waarvan u inschat dat verbonden schrift te hoog gegrepen is, kiest u blokschrift.
  3. U kiest in groep 3 voor verbonden schrift, maar schakelt in een van de volgende groepen of in de bovenbouw over op een systematisch aangeleerd blokschrift.
  4. U kiest voor blokschrift.

Deel met anderen